Hvordan lage en podcast? | En ultimat guide til deg som vil starte din egen podcast.

Denne guiden er for deg som går med et lite ønske om å starte en podcast, men som ikke helt vet hvordan man kommer i gang.

Hallgeir Gustavsen

Denne guiden er for deg som går med et lite ønske om å starte en podcast, men som ikke helt vet hvordan man kommer i gang. Jeg kommer til å gå gjennom hva du bør tenke på når du skal starte en podcast, hvordan du gjør det, hva du trenger og skritt-for-skritt geleide deg gjennom hele prosessen.

Hvordan starte en podcast (superenkelt)

 1. Finn tema
 2. Kom på et godt navn
 3. Sett opp en publiseringsfrekvens
 4. Lag en innholdsplan
 5. Lag en sendeplan
 6. Finn ut hvilket utstyr du trenger (se resten av guiden)
 7. Anskaff utstyret
 8. Spill inn episode
 9. Publiser episoden
 10. Lær og gjenta

Hvorfor skriver du denne guiden Hallgeir?

Jeg elsker podcaster! Jeg hører på podcaster ca 1/5 av døgnet mitt og det er der jeg får mesteparten av mitt påfyll. Jeg lagde min første podcast i 2012 og har med relativt ujevne mellomrom lagd en eller annen form for podcast/vlogg/eller audio-visuellt uttrykk. Ved å skrive denne guiden så håper jeg at flere som har lyst til å lage podcast gjør nettopp dette, og kanskje akkurat du som leser dette kommer til å lage den podcasten som i fremtiden blir min favoritt. Om du får noe nytte av denne guiden så setter jeg i allefall pris på en liten tilbakemelding, så kan jeg sjekke ut podcasten din og.

Få hjelp til å lage din egen podcast

Hva inneholder denne guiden?

 1. Hva bør du tenke på før du lager en podcast?
 2. Hva trenger du før du starter en podcast?
 3. Ta opp den første episoden
 4. Redigering av lyden
 5. Publisering av podcasten
 6. Veien videre – hvordan vokse / bli bedre?

Hva må jeg tenke på før jeg lager en podcast?

 • Du bør ha noe du har lyst til å formidle - velg et tema du brenner for
 • Finn rett format – har du en podcast med bare deg som snakker eller er det en intervju-podcast, eller er det en podcast med mange gjester hvor man diskuterer og kommer frem til ting i fellesskap?
 • Finn et navn på podcasten – navnet bør formidle hva lytteren kommer til å oppleve om de velger å høre på nettopp din podcast, men den bør også ha et navn som gjør det mest mulig sannsynlig at de trykker på din podcast.
 • Hvor ofte skal du publisere en episode? – enten du lager en podcast i uka, måneden eller en pr dag, så kan det være lurt å finne seg en publiseringsfrekvens man tar sikte på. Selv er jeg litt ambivalent til det å ha en fast frekvens, for lyttere som abonnerer på podcasten din vil mest sannsynlig høre på deg når du kommer ut uansett.
 • Ha en form for innholdsplan – du bør planlegge så langt frem du klarer med tider, tema osv. sånn at du vet hva som skal ut når
 • Ha en sendeplan – jeg pleier alltid å lage et skjelett av en sendeplan sånn at jeg vet hva som skal være med i en vanlig sending, om det er noen segmenter som alltid er med, noen ganger, eller om det er at jeg begynner og avslutter med faste segment.
 • Hvordan vil du fremstå visuelt? – det er viktig at logoen eller cover-art er lagt opp på en sånn måte at du både vekker oppmerksomhet i podcast-spilleren og at du gir inntrykk av hva lytteren kan forvente seg når de hører på deg. Din cover-art er det som skal gjøre at folk trykker på din podcast på sin podcast-player, så det er viktig at det er appellerende og viser hva lytteren kan forvente seg.
 • Hvilket nivå ønsker du å ligge på med tanke på utstyr? – har du tenkt å investere i fullt studio, eller har du tenkt å bruke telefonen til opptak? Eller har du planer om å begynne på et nivå i mellom?

Hva trenger du før du starter en podcast?

Absolutt minimum:Det absolutte minimum du trenger for å lage en podcast er en smarttelefon og Anchor. - Anchor er en alt-i-ett plattform hvor du kan lage, distribuere og tjene penger på podcasten din. Helt gratis! Det er veldig enkle verktøy for å sette sammen podcasten din bare ved hjelp av mobiltelefonen din og det eneste du trenger er dette. Anchor hjelper deg også med å lagre og distribuere podcasten til kanaler som Spotify, Apple Podcaster osv osv. De har også noen muligheter for å tjene penger på podcasten din som er integrert i systemet. Absolutt å anbefale for å komme i gang.
Les mer på Anchor.fm

Få hjelp til å lage din egen podcast

Hvilket utstyr trenger jeg til å lage podcast?

Ok middelvei:Hvis du ønsker å forsøke å ha en litt bedre kvalitet på podcasten, så er mikrofonen det absolutt beste stedet å begynne på. En nesten hvilken som helst ekstern mikrofon er bedre enn mobilen din, men jeg har et par tips:
Svive Hydra Streaming Kit - ca 1000,-Svive har USB-tilkobling, det følger med shock mount og pop-filter. Alt det gjør at lyden kommer til å løfte seg en del hakk uten at du trenger å investere i en mixer.
Røde Podcaster Mikrofon - ca 1800,-Denne har usb-tilkobling så du trenger ikke en egen mixer. Røde er også et veldig annerkjent merke innen lyd.
Beginner-Hig-end (ikke proff):Røde NT-2A Studio kit -ca 3000,-Dette er den beste mikrofonen jeg har, men her trenger du en mixer og XLR kabler i tillegg til eget stativ.
Røde RØDECaster Pro Produksjonsstudio - ca 6500,-RØDECaster Pro er designet for å forenkle profesjonell podcastproduksjon og levere topp lydkvalitet. Støtter opp til 4 podcastmikrofoner og tilbyr dessuten enkel oppkobling for telefongjester via TRRS eller Bluetooth.
Proff: - spør noen andre enn meg

Få hjelp til å lage din egen podcast

Hvordan redigerer jeg podcast?

Jeg anbefaler Audacity! Audacity er en brukervennlig, flerspors lydredigerer og -opptaker for Windows, Mac OS X, GNU / Linux og andre operativsystemer.Det kan virke litt gammeldags å komme i gang med, men det er etter min erfaring veldig bra. De har en brukermanual også som jeg ikke har sett så mye i, men som finnes her.

Adobe har også et alternativ. Adobe Audition. - Jeg har brukt dette også, men jeg må innrømme at jeg likte Audacity best.

Hvordan publiserer jeg en podcast?

Hvis du har gjort alt som står over og har benyttet Anchor som lagring, er det bare å trykke på “new episode” → Skrive inn tittel, beskrivelse og alle de andre tingene, så er det bare å publisere.
Så må det sendes til de forskjellige platformene slik at folk kan høre deg på podcast spillerene sine.

Hvordan involverer jeg publikum i podcasten min?

Snakk med lytterene dine. Still spørsmål, få det ut i sosiale medier og del med folk som kan være interessert.

Få hjelp til å lage din egen podcast

Si hei!